Aktuāli

ES regula par akrilamīda samazināšanu uzturā

Kas ir akrilamīds?

Akrilamīds ir potenciāli toksisks un vēzi izraisošs ķīmisks savienojums, kurš rodas augstā temperatūrā (virs 120°C), cepot vai fritējot produktus ar augstu cietes saturu. Tas ir dabīgs blakus produkts, kurš rodas cepšanas laikā.


Akrilamīda ietekme uz cilvēka veselību.

Jaunākie laboratorijas testi rāda, ka akrilamīds izraisa vēzi dzīvniekiem, un lai arī nav tiešu pierādījumu, vai tas atstāj ietekmi arī uz cilvēka veselību, zinātnieki norāda, ka akrilamīds pārtikā ir potenciāls vēža izraisītājs, tādēļ rekomendē samazināt tā devas uzturā.


Ēdieni un pārtikas produkti ar augstu akrilamīda saturu

Augsts akrilamīda saturs veidojas tādos produktos kā ceptos kartupeļos un citās saknēs, čipsos, grauzdiņos, tostermaizēs, tortēs, cepumos, graudaugu produktos un kafijā.

 

ES regula

2018. gada aprīlī, stājoties spēkā jaunajai ES regulai (COMMISSION REGULATION (EU) 2017/2158) par AKRILAMĪDA SAMAZINĀŠANU uzturā, pārtikas industrijā aktīvajiem uzņēmumiem nāksies izstrādāt procesu akrilamīda daudzuma samazināšanai ēdienā.

Jaunais regulējums attiecas uz visiem uzņēmumiem, kuri ražo vai gatavo:

Frī kartupeļus;
Kartupeļu čipsus no svaigiem kartupeļiem
Citus sagrieztus, eļļā ceptus produktus

Pārtikas ražotājiem un restorāniem, kuri gatavo augstākminētās lietas, ir jāievēro sekojošais:

Temperatūrai cepšanas laikā ir jābūt robežās no 160-175°C
Gatavojot kartupeļus, cept tos līdz tie kļūst viegli zeltaini;
Nepārcept produktus; Ja ir paredzēts gatavot mazāk nekā pilnu porciju, tad attiecīgi samazināt gatavošanas laiku, lai samazinātu pārcepšanas ie
spējamību.

Informācijai:

ELECTROLUX sekojot jaunākajām izmaiņām likumos ir tikko kā sācis ražot taukvāres katlus (fritierus), kuri pilnībā atbilst jaunajām prasībām. Automātiskā gatavošanas funkcija ļauj gatavot mainīgus daudzumus produktu, automātiski mainot gatavošanas ilgumu- tas nozīmē vienmēr perfekti pagatavots ēdiens, kas nav pārcepts vai neizcepts.

Vairāk informācijas


 


 

 

Mēs piedāvājam:

Profesionālas virtuves iekārtas un aprīkojumu nelielu kafejnīcu un lielu ēdināšanas kompleksu, skolu, pirmsskolas izglītības iestāžu vajadzībām.

Profesionālās veļas mazgāšanas iekārtas un aprīkojumu - veļas mazgājamās mašīnas, veļas žāvētājus, žāvējamos skapjus, gludināšanas ruļļus, ķīmiskās tīrīšanas iekārtas.

Viesnīcu aprīkojumu minibārus, seifus, vīna ledusskapjus u.c.

Profesionālas medicīniskās aukstumiekārtas un citu speciālo aprīkojumu - leedusskapjus, saldētavas, ātrsaldētājus, aukstuma kastes, pataloganatomijas un citu speciālaprīkojumu.


Piedāvājam pilnu projekta ciklu - tehnoloģijas izstrādi, projektēšanu, piegādi un uzstādīšanu kā arī nodrošinām garantiju un pēc garantijas servisu.






electroluxdometic